joi, 28 aprilie 2011

Când muzica clasică întâlneşte jazz-ul..

Violonistul britanic Nigel Kennedy şi interpretul la nai Damian Drăghici vor concerta în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în 8 mai, în cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz". Concertul va include piese de George Enescu, Maria Tanase, Grigoraş Dinicu, Fănica Luca si Georges Boulanger.
Biletele costă: 80, 120, 160, 190 si 240 RON.

Drăghici este cunoscut în lume sub numele de "Viteza luminii" datorită tehnicii sale triple-tongue stoccato care-i permite să cânte de trei ori mai repede decât în mod normal.
  S-a născut la Bucureşti într-o familie de ţigani lăutari. În vremea comunismului a fugit din ţară şi a primit o bursă pentru studiul naiului la Universitatea de muzică Berckley din Boston, fiind primul cântăreţ de nai licenţiat, din istoria muzicii.
A cântat cu muzicieni ca Paul Winter, Howard Levy, Glen Velez, Gary Thomas, Eugene Friesen, Randy Crafton, John Lockwood, iar impreună cu Hans Zimmer a compus soundtrack-ul pentru trilogia "Piraţii din Caraibe". 
Muzica sa conţine influenţe de rock, jazz, muzică electronică, ţigănească, clasică, hip-hop şi flamenco. 



Nigel Kennedy s-a născut tot într-o familie de muzicieni, bunicul său fiind Lauri Kennedy, violonist principal la Orchestra Simfonică BBC, iar bunica sa, Dorothy Kennedy, pianista ce le-a dat lecţii de pian copiilor lui Enrico Caruso. 
Nigel a debutat cu "Edgar`s Violin Concerto", o inregistrare a Anotimpurilor lui Vivaldi realizată împreună cu English Chamber Orchestra.
Desi fundamentul compoziţiilor sale îl constituie muzica clasică simfonică, a fost influenţat şi de muzica lui Jimmy Hendrix, compunând "The Kennedy Experience" unde a introdus o cadenza specifică. Totodata, foloseşte şi elemente din jazz, rock classic sau din folclorul internaţional. În 2000, Kennedy s-a alăturat formaţiei rock "The Who" pentru un concert la Royal Albert Hall. De asemenea, Kennedy a colaborat cu  Jaz Colman pentru albumul intitulat "The Doors Concerto", care a cuprins versiuni pentru vioară şi orchestră ale unor piese precum "Strange Days", "LA Woman", "The End" sau "Riders On The Storm".

0 comentarii:

Vrei să strigi şi tu?

Atunci să răsune până la mine

Revista Strigăt