joi, 10 martie 2011

Au murit ziarele tipărite! Trăiască ziarele netipărite!

Ziarele online nu au miros, nu le poti pipai, nu le poti indoi, nu le pot rula, nu le poti purta in buzunar, nu poti inveli in ele ruda de salam, nu se pot citi la cafea in bar, ori in parc (exceptand momentul in care ai un laptop portabil si alegi sa faci asta), nu ti le poate aduce cainele in gura la pat, nu le poti folosi pe post de hartie igienica...Dar cel mai important-  Nu costa!... decat abonamentul la internet si citesti cate vrei. Dar cate poti?
Suntem supraintoxicati cu ziare. De toate felurile, pentru toate gusturile, le marchezi pe cele care-ti par mai interesante, dar e foarte greu sa poti face o selectie pertinenta. 
Copiii invata din scoli mai nou cum sa le evalueze, pentru a le putea face fata cand se vor trezi si ei acaparati de fenomen, probabil ceva mai amplificat in cativa ani. eTwinning ne informeza cu grija la detalii,  despre nobilul lor concurs: Elevii din şcolile partenere citesc un ziar naţional din aceeaşi zi, apoi aleg cele mai importante şi interesante trei ştiri. Ştirile şi rezumatele acestora sunt publicate într-o revistă comună (MagazineFactory) sau pe în spaţiul virtual eTwinning.
Si totusi, cand e atat de la-ndemana sa spui ceva, orice doresti tu, sa-ti faci cunoscuta parerea, presa a decazut intr-atata. Si nu pentru ca s-a umplut de diletanti, ci pentru simplul fapt ca oamenii capabili s-au reorientat. Cand accesibilitatea noutatilor e atat de mare, chiar daca nu primeaza calitatea, ci cantitatea, acest domeniu nu mai este nici inchegat, nici necesar. Inca traieste televiziunea, inca traiesc ziarele, dar din ce in ce mai multi oameni vor sa se faca comunicatori din plictiseala, din hobby, sau mizand pe faptul ca isi mai fac un ban cu publicitatea. Ultimul caz e al revistelor online. In ritmul acesta rapid al dezvoltarii tehnologice, s-ar putea ajunge chiar sa se instaleze camere peste tot si doar cineva sa selecteze imaginile interesante, iar atunci ia noutati cate vrei. Dar asta nu mai e ziaristica. Media si-a pierdut capul si coada de dragul utilitatii. Nu ca ar fi fost altadata altfel decat utila, dar implica si altele..aţi mirosit vreodata hartie calda scoasa de sub tiparniţă?

0 comentarii:

Vrei să strigi şi tu?

Atunci să răsune până la mine

Revista Strigăt